I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

14.9.08

TRIUNGHIUL DE VARA
Pe un cer senin de vara te incanta trei stele ce formeaza un triunghi, asa-numitul triunghi de vara. Cele trei stele sunt VEGA, ALTAIR si DENEB si pot fi inca vazute seara pe la 10 deasupra capului, adica la zenit.

Vega este a cincea stea ca stralucire de pe cer, are magnitudinea 0,04, este de 3 ori mai mare decat Soarele nostru, dar o vedem foarte stralucitoare, usor albastra, desi este la 25,3 a.l. departare de noi. In urma cu 12 000 de ani a fost steaua noastra polara.

Altair face parte din constelatia Acvila. Are magnitudinea aparenta 0,77 si este a 13-a stea ca stralucire; se afla la 16 a.l. de noi. Este putin stralucitoare avand in vedere faptul ca o vedem asa, desi e la distanta mica de noi.

Deneb face parte din constelatia Lebada ( constelatia seamana pe cer cu o cruce), este de 25 de ori mai masiva decat Soarele si de 160 000 ori mai luminoasa, dar se afla foarte departe, la 2500 a.l; are o magnitudine aparenta de 1,25. A fost steaua noastra polara acum 18 000 de ani si va mai fi peste 9 800 de ani. Este o stea remarcabila.

Niciun comentariu: