I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

10.9.08

LHC si primele secunde dupa Big-Bang...


Ca sa poata sa accelereze un fascicul de particule la o viteza foarte aproape de viteza luminii (99% din 300 000 Km/s), in Elvetia s-a construit cu bani din mai multe tari din toata lumea un accelerator de particule urias, cel mai mare construit vreodata, Large Hadron Collider, LHC. Ideea construrii lui pe locul unui alt accelerator (Large Electron Positron Collider, adica LEP), a aparut inca din 1980, dar intre timp s-au facut studii in ce masura se poate construi un accelerator care sa produca un asemenea camp magnetic si care sa functioneze aproape de zero absolut, adica la 1,9K = -271,3°C, temperatura la care heliul e lichid.
In 1994 CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, constituita in 1952 la cativa km de Geneva) a aprobat constructia noului accelerator care sa foloseasca tunelul de 27 de km al vechiului accelerator, LEP, care functiona din 13 noiembrie 1989.
In 1995 Japonia se alatura proiectului cu sume importante de bani, urmata in 1997 de SUA si apoi de Rusia si India, multe state europene, printre care si Romania, fiind deja prinse in proiect (Romania fara sa participe financiar, ci doar cu cercetatori).
In mai 2001 incepe demontarea vechiului LEP, pentru a lasa tunelul liber pentru noul accelerator, LHC, care, iata, la 10 septembrie a fost pus in functiune, partial, deocamdata.
La CERN lucreaza in jur de 3000 de persoane, peste 6 500 fiind oameni de stiinta reprezentand 500 de universitati din peste 80 de state. Astfel, acest laborator stiintific regional (vest european) a devenit international acum. Pentru ca oameni aflati in diferite locuri pe Pamant aveau nevoie sa comunice rapid si sa faca schimb de informatii, la CERN a fost inventat WEB-ul (World Wide Web) si primul site web a inceput sa functioneze la CERN in 1991. In 1993, CERN a anuntat ca web-ul poate fi folosit fara restrictii de toata lumea. Putem spune ca anul acela a fost un moment tot atat de important pentru omenire ca descoperirea rotii. Web-ul a devenit acum un lucru indispensabil in societatea noastra.
Revenind la LHC...Este o constructie subterana la adancimi ce variaza intre 50 m si 175 m la granita intre Franta si Elvetia. Protonii sunt accelerati pe etape, cu ajutorul unor preacceleratoare, astfel ca, in momentul ciocnirii, moment atat de asteptat de lumea stiintifica si despre care se spune ca ne va da indicii despre ce s-a intamplat in primele fractiuni de secunda dupa Big-Bang, deci, in acest moment protonii sa aiba viteza aproape egala cu viteza luminii si energii de 7 TeV (1Tera electronVolt = 0,0000016 Joule). Aceasta energie este colosola pentru niste particule subatomice, dar este nesemnificativa pentru noi, oamenii, asa ca nu dati crezare zvonurilor apocaliptice.
Si eu astept cu interes concluziile experimentelor ce se vor face la CERN, dar, se pare ca, mai devreme de trei ani nu vom afla mare lucru, timpul fiind necesar pentru procesarea si interpretarea informatiilor stocate pe sute de calculatoare legate in retea in intreaga lume.

O plimbare cu bicicleta in tunelul de accelerare...Plimbare placuta!

Niciun comentariu: