I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

14.9.08

PLEIADELE (sau M45)...
Pentru ca bajbaiam pe cer cautand galaxia spirala M31-Andromeda (pe care in final am gasit-o, dar nu m-a impresionat foarte tare, pentru ca o vedeam cam difuz), la un moment dat am indreptat binoclul spre un pom aflat langa containerele de gunoi...Mare mi-a fost mirarea sa vad printre crengile copacului, printre frunze, niste stele foaaaarte stralucitoare...m-am sters la ochi...Erau destul de jos spre orizontul NE la acel moment. Mi-am consultat harta si am dedus ca trebuie sa fie Pleiadele.
Pleiadele sunt un grup de 9 stele stralucitoare: sapte surori (Sterope, Merope, Electra, Maia, Taygete, Celaeno, Alcyone) impreuna cu parintii lor: Atlas si Pleione.


Cand vezi asa ceva, nu e greu de dedus de ce grecii dadeau atata importanta cerului, asezand pe el, la loc de cinste, diferite personaje cu povestile lor...

“Δέδυκε μεν ἀ σελάννα
καὶ Πληΐαδες, μέσαι δὲ
νύκτες πάρα δ᾽ ἔρχετ᾽ ὤρα,
ἔγω δὲ μόνα κατεύδω."
"The Moon is set,
And the Pleiades.
Night's half gone,
Time's passing.
I sleep alone now."
— Sappho, sursa: Wikipedia.

Clusterul celor sapte surori, cum mai este numit, se afla in constelatia Taur, la aproximativ 425 a. l. departare de noi. Cea mai stralucitoare dintre ele este Alcyone, care le are alaturi pe Merope, Maia si Electra, celelalte trei surori stand mai deoparte, mai sterse.
Cu ochiul liber se disting doar 6 stele/surori, iar grecii explicau acest lucru prin faptul ca Sterope nu se vede pentru ca ar fi fost casatorita cu un muritor...
Legenda spune ca Pleione se plimba cu cele sapte fete ale sale cand Orion le-a zarit si a vrut sa le rapeasca. Nu a reusit, dar le-a urmarit sapte ani. Zeus a imortalizat aceasta vanatoare asezand Pleiadele pe cer urmate de Orion (The Hunter).

Pleiadele vestesc inceputul toamnei in emisfera nordica, de aceea multe popoare le-au inclus in traditiile lor legate de recolte.
Poate ca numele Pleiadelor vine de la cuvantul grec “peleiades” care inseamna stol de porumbei, asa cum mi s-au parut mie a fi stelele ca niste porumbei albi intr-un frunzis...Who knows...

Niciun comentariu: