I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

7.9.08

Observator astronomic improvizat

Aseara si azi noapte au fost conditii relativ bune de observat cerul. Luna a apus dupa 22:30,asa ca au ramas doar luminile orasului pe care le-am ocolit cat am putut mai bine.

Inainte sa apuna Luna pe langa turnul bisericii evanghelice, am urmarit-o din balcon prin binoclul fixat pe un trepied pus pe doua scaune, pe post de masa inalta.
Chiar am facut o poza cu obiectivul aparatului introdus intr-unul din ocularele binoclului. Poza e neclara, dar mie imi place, pentru ca este prima si voi avea timp destul sa-mi imbunatatesc tehnica si s-o stapanesc.L-am vazut foarte bine pe Jupiter cu cei 4 sateliti galileeni, doi de o parte si alti doi de cealalta parte. Pentru ca era mai spre sud-est, nu am putut face poza prin binoclu, dar am facut o poza cu aparatul foto la zoom maxim. Se vede doar planeta, ca un disc, dar satelitii nu se vad.


Dupa aceste observatii am vrut sa incerc un deep sky...Pentru ca Hercule era spre sud (partea de cer ce se vede din balconul meu), m-am gandit sa-l caut pe M13 (Marele cluster globular din constelatia Hercule). (Vezi si catalogul Messier). L-am gasit usor. Chiar daca nu se vede ca in pozele de pe Wikipedia, am vazut o aglomerare de stele, ca un roi, si am fost incantata de felul cum se vedea.
Pentru ca am zabovit mult cu cautatul, cu hartile, cu calculatorul, cu fotografiatul, constelatiile s-au miscat pe cer si, cu oarecare greutate, pentru ca era mai sus, am reusit sa vad si pe M29 din constelatia Lebada. Il aveam in plan pe M57 (Ring Nebula) din Lira, dar, n-a fost sa fie...Mai aveam eu si alte planuri, dar mi-a fost lene sa ies afara dupa miezul noptii. Am aruncat o privire pe fereastra dinspre nord si mi-a atras atentia o stea foarte stralucitoare (magnitudine 0,1), singuratica. Am aflat de pe harta ca este Capella din constelatia Auriga.
Cam atat pentru a doua mea zi de observatii sistematice.
Sper sa li se deschida apetitul pentru astronomie si altora care citesc aceste pagini.
CER SENIN, TUTUROR!

Niciun comentariu: