I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

22.9.08

ECHINOCTII, SOLSTITII, ANOTIMPURI


Explicatie pentru fotografie:
Astazi este echinoctiul de toamna, adica data cand ziua si noaptea sunt egale. De maine pana la urmatorul echinoctiu, cel de primavara (20 martie 2009), noaptea va fi mereu mai lunga decat ziua si va fi cea mai lunga la solstitiul de iarna (21 decembrie 2008).
Fotografia este o prelucrare a unor fotografii facute din ora in ora in timp ce Soarele se deplaseaza pe bolta cerului deasupra orasului Bursa (in Turcia).

Banda de jos a fost facuta in timpul solstitiului de iarna (22 decembrie 2007), ziua cea mai scurta din an, cand soarele se afla cel mai jos posibil pe cer si nu sta prea mult deasupra orizontului, ceea ce se intampla in miezul iernii.
Banda de sus a fost facuta la solstitiul de vara (20 iunie 2008) cand Soarele urca cel mai sus pe cer unde sta peste 12 ore, ziua cea mai lunga, in timpul verii.
Banda de mijloc a fost facuta in timpul cand Soarele trece dintr-o emisfera in alta, deci la echinoctiu (in acest caz, cel de primavara, 20 martie 2008) cand ziua este egala cu noaptea. De notat ca banda pentru cele doua echinoctii (toamna-primavara) este aceeasi. Cele doua benzi se suprapun.
O fotografie deosebita.
Multumiri lui Tunc Tezel din Turcia
si astronomilor fara frontiere.

Niciun comentariu: