I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

20.4.08

LUNILE (sateliţii) lui Saturn
Titan, Enceladus, Dione, Rhea, Helene etc.
NASA a anunţat că misiunea spaţială internaţională CASSINI-HUYGENS, planificată să se încheie în iulie 2008, va fi prelungită cu încă 2 ani. În timpul suplimentar, vor mai fi 60 de rotaţii în jurul planetei, dar şi altele în jurul sateliţilor acestuia: 26 în jurul lui Titan, 7 pentru Enceladus şi câte unul pentru Dione, Rhea şi Helene (frumos nume!)Saturn este cea de a şasea planetă de la Soare, fiind o planetă gazoasă, este a doua ca mărime din Sistemul solar, după Jupiter. Saturn are un sistem de inele bine conturat, format în special din particule de gheaţă şi de resturi de praf în cantitate mică. A fost denumită după zeul roman Saturn şi este cunoscută încă din antichitate.
În 1610, când din întâmplare Galilei a observat planeta, nu a înţeles că are inele şi a descris-o spunând că parcă ar avea „urechi”.
În 1656 Christiaan Huygens, utilizând un telescop foarte puternic, a înţeles că planeta e înconjurată de un inel, care i s-a părut a fi solid. El a descoperit şi un satelit al planetei, cel care avea să fie numit mai târziu, Titan.În prezent nu se ştie exact numărul sateliţilor planetei, numărul lor fiind foarte mare.
În 1675, , Jean-Dominique Cassini a descoperit că „inelul” e format din mai multe inele, separate între ele, cel mai mare dintre ele fiind numit mai târziu Cassini.
În 1895 James Clerk Maxwell a arătat că inelele nu pot fi solide. El a emis ipoteza că ele sunt formate din particule fine care orbitează în jurul planetei. Teoria lui Maxwell s-a dovedit foarte repede fiind una corectă, după studiile spectroscopice făcute ulterior.
Iată de ce misiunea Huygens-Cassini poartă aceste nume ilustre.

Niciun comentariu: