I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

5.4.08

MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Europa, bătrânul nostru continent, a dovedit că e capabilă să trimită vehicule spaţiale pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Joi, 3 aprilie 2008, Jules Verne, vehiculul automat de transfer (ATV, adică Automated Transfer Vehicule) s-a cuplat cu succes la ISS, la 400 de Km deasupra capetelor noastre, ducând cu sine 7,5 tone de provizii. Jules Verne are o lungime de 10,3 m, un diametru de 4,5 m si o masa de 20 t, putand transporta de 3 ori mai multe provizii decât vehicul rusesc de realimentare Progress. Capacitatea de transport a ATV va deveni extrem de importantă atunci când, in 2010, americanii vor renunţa la navetele spaţiale.
A fost o premieră mondială şi cu această ocazie cele 32 de motoare puternice cu care era utilat Jules Verne au fost coordonate perfect de echipele din sala de control din Toulouse atât prin GPS cât şi prin laseri, pentru ca ATVul şi ISS să se cupleze perfect. În faza finală apropierea ATVului s-a făcut cu mai puţin de 7 cm pe secundă.
Nicolas Chamussy, directerul de proiect, a afirmat că sunt mândri de această realizare, dar şi nostalgici, pentru că, peste 4 luni, cand Jules Verne işi va încheia misiunea pe ISS, va arde tot în atmosferă. A mai spus că, deja se gândesc la a doua generaţie de ATV din care o parte să fie recuperată.
Sursa Le Figaro, Sciences.

Niciun comentariu: