I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

11.4.08

Pasiunea mea, astronomia...


Din cele mai vechi timpuri omul a contemplat bolta instelată, întrebandu-se: ce este cerul? Ce legi îl guvernează? Dar singurul lucru pe care îl putea face era să observe cele circa 6000 de stele vizibile cu ochiul liber si să le noteze poziţiile în aşa numitele constelaţii. El nu avea de unde să ştie că Soarele este o stea şi că stelele îşi datorează neobosita strălucire din cauza reacţiilor termonucleare ce se produc în interiorul lor. Credea că Pământul este centrul Universului şi că este fix, iar alte corpuri cereşti se rotesc în jurul lui.
( Teoria geocentrică a lui Ptolemeu, aprox anul 150, era noastră).

Abia în anul 1543 astronomul polonez Nicolaus Copernicus (1473-1543) a îndrăznit să contrazică teoria geocentrică, plasând Soarele în centrul Sistemului Solar, acolo unde îi e locul. Ideile lui nu au fost pe placul bisericii catolice din acea vreme, dar, din ce în ce mai mulţi oameni de seamă au început să fie de acord cu aceste idei (Galileo Galilei, Giordano Bruno, Isaac Newton, ş.a.)


În încercarea lui de a explora trecutul Universului, a cărui vârstă se estimează la 15-16 miliarde de ani, omul se aseamănă cu un fluture care trăieşte o singură zi într-o pădure...Vede copacii mari şi falnici şi feluriţi, dar şi lăstari şi seminţe şi copaci bătrâni şi uscaţi. Prin imaginaţie şi raţionament, ar putea să deducă felul cum apare un copac/o stea, cum creşte, evoluează şi apoi moare.

Niciun comentariu: