I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

17.5.08

Spectacole cereşti...ECLIPSA

În grădina bunicilor, urmărind eclipsa de Soare din 1999...

Pot să mă consider norocoasă...am văzut în viaţa mea 2 eclipse de Soare...Într-un caz Soarele nu era eclipsat complet, deoarece trecea Mercur prin faţa lui şi Mercur e şi mic (aprox. de 3 ori mai mic decât Pământul) e şi aproape de Soare, deci umbra lui s-a văzut frumos ca un punct negru ce se mişca pe discul solar, ca o măslină pe o pizza gigant.
Al doilea caz, a fost eclipsa din 11 august 1999, pe la ora 14, un spectacol unic, pe care l-am văzut în condiţii foarte bune dintr-un oraş din sud-estul României. Luna e mai mică decât Pământul, dar, când o privim de pe Pământ, diametrul ei aparent este aproximativ egal cu diametrul aparent al Soarelui şi, astfel, Luna mică poate acoperi Soarele uriaş.
[( distanţa P-S)/(distanţa P-L)] = [(diametrul S/diametrul L)] = aprox. 400.
Din jocul acestor cifre, noi, pământenii, putem vedea, din când în când, acest spectacol măreţ al alinierii corpurilor cereşti, eclipsa de Soare.În film sunt prezentate eclipse totale, parţiale şi inelare, văzute în diferite locuri pe Pământ.
Puteţi vedea atmosfera ce se creează când oamenii se adună să privească eclipsa...

Trecerea planetei Mercur prin faţa Soarelui...8 Nov.2006

2 comentarii:

Andrei Grigoriu spunea...

În legătură cu eclipsa totală de soare din 1 August şi eclipsa totală de lună din 17 august am postat un articol pe blogul meu.

Andrei Grigoriu spunea...

Multumesc pentru sugestia de confectionare a unor "ochelari" pentru a putea vedea eclipsa.