I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

13.7.08

STELE. MAGNITUDINE.Unele stele ne apar mai strălucitoare decât altele. Aceasta nu este neapărat din cauză că acele stele strălucitoare sunt şi mai mari. Este o strălucire aparentă şi depinde de trei factori: 1-cât de mare e steaua respectivă, 2-cât de departe este ea faţă de Pământ, 3-câtă lumină emite steaua în realitate. Aşa se face că, nouă ne apare Soarele ca fiind cea mai strălucitoare stea, deşi ea este de mărime mijlocie, dar este cel mai aproape de noi şi de aceea ne apare cel mai strălucitor de pe cer.
Noi măsurăm strălucirea unei stele, aşa cum o vedem cu ochiul liber, cu ajutorul unei mărimi numită magnitudine. Cuvântul a fost introdus de astronomul grec Hipparh (cca. 190 î.Hr. — cca.120 î.Hr), fondatorul astronomiei ştiinţifice și popularizat de Ptolemeu în ALMAGEST. Cuvântul în sine, se traduce prin mărime. O stea foarte strălucitoare poate avea magnitudinea 1, sau mai puţin, iar o stea care se vede slab cu ochiul liber, magnitudinea 6 sau 7. Cu cât magnitudinea e mai mică, steaua e mai strălucitoare. Cu un telescop puternic pot fi văzute stele slabe cu magnitudinea în jur de 20. Planetele cele mai strălucitoare pot avea magnitudini de la -1 la -4.
Din cauza atmosferei Pământului, a poluării şi a luminilor din oraş, din miliardele de stele, noi vedem cu ochiul liber pe un cer senin aproximativ 2500 de stele.
Iată cum arăta harta cerului azi dimineaţă, la răsăritul Soarelui.
Şi iată câteva exemple de magnitudini. Fă clic pe hartă:


Soarele -26,69
Venus -3,58
Mercur -0,83
Vega,Lira 0.00
Betelgeuse,Orion 0,45
Altair,Acvila 0,75
Polaris,Ursa Mică 1,95
Pollux,Gemenii 4,20Așa arăta cerul seara la ora 19,oo. Soarele este spre apus, Luna, cu magnitudinea -11,74, se pregatește să apară la orizont. Stelele nu se văd încă din cauza luminii Soarelui, încă intense, dar sunt trasate constelațiile.
CER SENIN, TUTUROR !


Și așa arăta cerul la 10 seara, când m-am întors de la Zilele Bistriței, după ce am ascultat trupa PREFIX990...FRUMOS !

Niciun comentariu: