I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

24.6.08

Care a fost cel mai mare savant din toate timpurile?

Londra - locul în care s-a născut ştiinţa modernă

Isaac Newton
Fizicianul englez Isaac Newton a fost votat cel mai mare savant din toate timpurile.
Întrebarea "Care a fost cel mai mare savant din toate timpurile?" a fost, la sfârşitul mileniului trecut, subiectul unui sondaj despre care s-a vorbit mult în Marea Britanie.

Numele care a câştigat concursul a fost, în cele din urmă, Sir ISAAC NEWTON.
De aproape 400 de ani, Newton este prototipul fizicianului şi al savantului de succes.
Iată câteva din cărţile scrise de Newton:
-Metoda fluxiunilor-1671
-Principiile matematice ale filozofiei naturale-1687
-Optica-1704
-Aritmetica Universală-1707
Dintre toate, Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Latină) - "Mathematical Principles of Natural Philosophy",sau Principiile matematice ale filozofiei naturale ,cunoscută mai pe scurt ca Principia sau Principia Mathematica, este o operă în trei volume şi a fost publicată pentru prima dată la 5 iulie 1687. Este recunoscută drept una din cele mai importante cărţi scrise vreodată. Ea conţine legile de mişcare ce constituie fundamentul mecanicii clasice, dar şi legea atracţiei universale de care ascultă planetele (şi nu numai) în mişcarea lor.

În fotografia din stânga este prima ediție a Principiilor, care a aparținut marelui Newton.


Niciun comentariu: