I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

15.7.08

FRICA FAȚĂ DE RADIAȚII...

Asist în fiecare zi la discuții năucitoare despre radiații... că sunt din ce în ce mai puternice, că sunt foarte nocive, că răspund pentru înmulțirea numărului de cazuri de cancer...Cuvântul radiații a ajuns sa fie considerat un bau-bau, care o să ne răpună pe toți, curând...


Ce nu știu oamenii este că spectrul radiațiilor este foarte larg. Și în afară de radiațiile electromagnetice(din desen), mai sunt și alte radiații emise de nucleele unor elemente chimice instabile (radiațiile alfa, beta și gamma).
Radiațiile electromagnetice se întind pe un domeniu de 26 de ordine de mărime, adică de la 1 la 100 000 000 000 000 000 000 000 000 (o sută de milioane de miliarde de miliarde), sau 10 la puterea 26 , cum spunem noi la școală. Pe această plajă foarte întinsă, radiația vizibilă=lumina, abia dacă se întinde pe un ordin de mărime (între 700 nanometri pentru culoarea roșie și 400 de nanometri pentru culoarea violet).
Cu cât frecvența radiației este mai mare, lungimea de undă e mai mică, cele două mărimi fiind invers proporționale. Pe măsură ce frecvența crește, crește și energia radiației, iar peste un anumit ordin de mărime, radiația devine periculoasă.
Unde întâlnim radiațiile, la ce ne folosesc și când devin periculoase?
1. Curentul electric alternativ are frecvențele cele mai mici din spectru. Nu mai spun la ce e bun, știm toți acest lucru.
2. Radiațiile hertziene sau undele radio merg până la frecvențe de 1000 de MHz. și sunt folosite în comunicații radio – TV și nu numai.
3. Microundele - pentru radar si preparat mâncare.
4. Radiația infraroșie sau radiația calorică este emisă de corpuri în funcție de temperatura acestora. Ați văzut filmare în infraroșu făcută noaptea?
5. Lumina. Nu detaliez.
6. Radiația ultravioletă este cea care ne bronzează, dar trebuie să ne expunem la Soare cu măsură, pentru a evita arsurile pielii. În prezența acestei radiații se fixează vitamina D în oasele noastre și nu suntem niște rahitici. De la aceste frecvențe în sus, radiațiile sunt periculoase, dar noi suntem protejați de atmosferă, care nu permite trecerea acestor radiații, sau permite foarte puțin.(vezi ferestrele de trecere a radiațiilor prin atmosferă)
7. Radiația X, e periculoasă, dar folosită cu grijă în instalții speciale, ne ajută să vedem în interiorul corpului uman sau în locuri greu accesibile (furnale, de ex.), făcând radiografii.
8. Radiația gamma este cea mai periculoasă, dar are și multe aplicații practice în medicină, defectoscopie, producere de energie electrică, datarea rocilor și fosilelor etc.
Nu ne putem ascunde de radiații nicăieri, deoarece suntem "bombardați" din toate direcțiile din pământ, din sol, din aer, din atmosferă, din alimente. Partea bună este că ne-am adaptat la acest fond natural de radiații și nu trebuie să depășim niște limite maxime permise, stabilite științific. Studiile arată că omul nu a reușit să producă mari modificări ale valorilor fondului de radiații prin activitățile de zi cu zi( medicină, industrie, energetică nucleară etc.)Ne place să credem că OMUL este măsura tuturor lucrurilor și că este mare și stăpân pe această planetă, dar este totuși o ființă fragilă și neputincioasă din multe puncte de vedere. În acest caz, e de bine, înseamnă că nu poate produce schimbări apocaliptice la scară globală. Pământul e totuși, URIAȘ...

Niciun comentariu: