I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

23.7.08

CONSTELAȚII (partea a II-a)


Pe cerul senin de noapte putem vedea cu ochiul liber peste 2000 de stele. Constelațiile sunt grupuri de stele, care nu au altă legătură decât că, de unde le privim noi, ele se văd împreună și unindu-le cu o linie imaginară se obține forma unui obiect (vezi poza). Din cele 48 de constelații catalogate de Ptolemeu, 47 sunt actuale, unele fiind cunoscute din vremea Babilonului. În prezent sunt identificate 88 de constelații (vezi lista lor), cele din emisfera nordică au denumiri după personaje sau creaturi din mitologia greacă, cele mai multe fiind identificate de vechii greci. Cele din emisfera sudică au fost identificate în secolele XVI – XVIII, în vremea marilor expediții geografice pe coastele sudice. De aceea unele au denumiri moderne: Pompa, Telescopul, Orologiul/Pendula, Pupa, Busola.
În mișcarea sa aparentă, de-a lungul unui an, Soarele străbate cele 12 constelații, corespunzătoare celor 12 luni dintr-un an. Lista începe cu cea care conține momentul când Soarele se află în punctul vernal, pe meridianul zero, în momentul când Soarele trece deasupra ecuatorului ceresc, deci în emisfera nordică, adică echinocțiul de primăvară, ce are loc în jurul datei de 21 martie (momentul nu e fix, din cauza precesiei).

1. Berbec: 21 martie - 20 aprilie
2. Taur: 21 aprilie - 21 mai
3. Gemeni: 22 mai - 21 iunie
4. Rac: 22 iunie - 22 iulie
5. Leu: 23 iulie - 22 august
6. Fecioară: 23 august - 21 septembrie
7. Balanţă: 22 septembrie - 23 octombrie
8. Scorpion: 24 octombrie - 21 noiembrie
9. Săgetător: 22 noiembrie - 20 decembrie
10. Capricorn: 21 decembrie - 19 ianuarie
11. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie
12. Peşti: 19 februarie - 20 martieÎn iulie Soarele răsare în constelația Rac și va călători pe cer urmând linia roșie din fotografie: ecliptica, trecând prin celelalte constelații zodiacale.

Niciun comentariu: