I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

20.3.15

PĂMÂNTUL E ROTUND...EXPERIMENTUL LUI ERATOSTENEAstăzi am măsurat Pământul și am descoperit că e rotund...

Am refăcut experimentul făcut de Eratostene din Cyrene (cca 276 - cca 195 î.e.n.) prin care a măsurat cu o precizie uimitoare pentru vremea lui circumferința Pământului. El a găsit atunci valoarea 39.690 km, foarte aproape de valoarea medie acceptată astăzi, 40.041,47 km.
Astăzi, în ziua echinocțiului de primăvară, când ziua este egală cu noaptea și Soarele trece deasupra eclipticii, anunțând venirea primăverii în emisfera nordică și începutul toamnei în cea sudică, mai multe școli din lume au participat la acest experiment.

Eu, cu elevii mei, am făcut echipă cu o școală din Rethymno, din insula Creta, fiind pe același meridian. Am folosit metoda lui Eratostene: la echinocțiu, razele Soarelui cad perpendicular pe Ecuator, deci acolo un băț vertical nu are umbră. Cele două orașe, Rethymno și Bistrița, fiind mai departe de ecuator, vor fi atinse de razele soarelui sub diferite unghiuri. Aceste unghiuri au fost găsite făcând raportul dintre umbra unui băț lung de 100 cm și lungimea bățului, în momentul când soarele e cel mai sus pe cer (ora 12), în ziua de 20 martie 2015, la echinocțiu.

Iată calculele mele și explicații suplimentare. Chiar dacă Soarele se mai ascundea după nori, am reușit să măsurăm umbra și să finalizăm calculele. Consider că valoarea pe care am obținut-o (41 054 km) este destul de bună și experimentul a fost unul reușit.

 Mulțumesc elevilor care m-au ajutat, ignorând frigul de afară.

.
 

2 comentarii:

prof. Cecilia Precup spunea...

Interesant experimentul. Eram curioasă care este rezultatul și concluzia.Bravo!

Elena Năstase spunea...

Mulțumim, doamna profesoară, pentru încurajări.