I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

14.3.15

Eclipsa de Soare din 20 Martie 2015

  Prima eclipsă de Soare a anului 2015 are loc vineri, 20 martie, fiind vorba despre o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa parțială fiind observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei. Fenomenul este observabil și de pe teritoriul României.

La Bistrița se va observa o eclipsă parțială de Soare cu următoarele coordonate:

Primul contact          10h47m38s
 Maximul eclipsei             11h56m15s
 Ultimul contact                     13h06m04s


Atenție !!! Nu încercați să observați eclipsa cu ochiul liber. Dacă priviți Soarele cu ochii neprotejați chiar și pentru câteva secunde, puteți să suferiți leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii !
 
 CER SENIN!

Multe detalii interesante găsiți aici,  

și AICI.eclipse/solar/2015-march-20
  

ATENȚIEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!

Niciodată și sub absolut nici o formă nu vom privi Soarele direct cu ochiul liber, şi cu atât mai puţin direct prin vreun instrument optic de orice fel. Întot­deauna şi indiferent de soluţia de observare directă, va trebui să ne asigurăm protecţia adecvată pentru ochi.

Cea mai simplă soluţie de protecţie sunt ochelarii spe­cial concepuţi pentru observarea vizuală a eclipselor, dar şi aceştia trebuie folosiţi corespunzător.  

O eclipsă totală de Soare durează în cazul României aproximativ 2 minute și doar în acest scurt timp observarea sa se poate face cu ochiul liber. Restul eclipsei, adică toate celelalte faze de parțialitate se pot observa doar cu ochelari speciali sau filtre specializate solare. Observarea  cu ochiul liber a eclipsei fără astfel de dispozitive speciale este deosebit de periculoasă deoarece datorită luminii puternice și a radiațiilor ultraviolete și infraroșii se poate produce orbirea parțială sau totală.


Filtrele destinate observării eclipsei au o peliculă subțire din aluminiu, crom sau argint care atenuează radiația periculoasă și reprezintă o metodă sigură de observație. NU se folosesc pentru observarea eclipsei filme fotografice, filme medicale folosite pentru raze X, sticla afumată, filtre cu polarizare sau ochelari de Soare, deoarece aceste dispozitive nu filtrează suficient lumina solară, în special radiația infraroșie și ultravioletă, extrem de dăunătoare ochiului.

 

Observarea Soarelui printr-un instrument optic necesită folosirea anumitor filtre speciale ce vor atenua radiațiile extrem de periculoase. Pentru observațiile solare sunt folosite doua metode: observarea prin proiecție și observarea directă, prin instrument, folosind filtre solare.

Observarea Soarelui, indiferent de metoda ce se folosește, se face prin poziționarea instrumentului astfel încât Soarele să fie în câmpul vizual. Dacă nu sunt la dispoziție filtre pentru aceasta, se proiectează imaginea Soarelui pe o foaie de hârtie, astfel ca aceasta să fie clară și se mișcă aparatul până când imaginea Soarelui va fi întreagă. Avantajul metodei proiecției este că reprezintă o observație sigură și este accesibilă simultan mai multor persoane.

Niciun comentariu: