I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

4.11.11

Ecuația lui Drake are 50 de ani. ET în galaxia noastră?

Ecuația lui Drake sau Ecuația de la Green Bank este o ecuație utilizată pentru a estima numărul potențial de civilizații extraterestre din galaxia Calea Lactee. Este folosită în exobiologie și în proiectele de căutare a inteligenței extraterestre (SETI). Ecuația a fost concepută de Frank Drake în 1961.


Ecuația lui Drake este:
N = R^{\ast} \times f_p \times n_e \times f_{\ell} \times f_i \times f_c \times T \!
                    unde:
N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă.
                   și
R* = rata medie pe an de apariție a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 și 1.
fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) și 0,1 (o stea din zece are planete).
ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariția și existența vieții. Estimare: între 5 și 1.
f = numărul planetelor care îndeplinesc condițiile de apariție a vieții și pe care apare efectiv viața la un moment dat. Estimare: 1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața apare întotdeauna pe o planetă care întrunește condițiile de apariție a vieții.
fi = numărul planetelor pe care a apărut viața și care a evoluat la inteligență. Estimare:1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața evoluează spre inteligență întotdeauna.
fc = probabilitatea ca formele de viață inteligente să aibă capacitatea și dorința de comunicare cu alte civilizații. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizația noastră se consideră că ea s-a născut din 5 civilizații antice: egipteană, greacă, romană, hindusă și sumeriană) și 0,1 (a fost nevoie de zece civilizații antice pentru apariția celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiașă, incașă, olmecă, chineză și hitită).
T = timpul în care o civilizație atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizații stelare.
 Estimare: între 109 ani (durata medie de viață a unei stele cu sistem planetar) și 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizații tehnologice care se autodistruge).
Cu valorile maxime (scenariu optimist) rezultă: N = 10 x 1 x 5 x 1 x 0,2 x 109 = 10 miliarde de civilizații.
Cu valorile minime (scenariu pesimist) rezultă: N = 1 x 0,1 x 1 x 1 x 0,1 x 102 = 1 civilizație (a noastră)
Conferința de la Green Bank s-a încheiat cu o cifră intermediară, N = 50.000 de civilizații există în galaxia noastră.

Niciun comentariu: