I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

14.4.10

Record mondial...LHC, CERN, Geneva
Deşi au avut nevoie de 16 ani de pregătire şi de 6 miliarde de dolari fizicienii de la CERN au reuşit în sfârşit, la 30 martie 2010, să facă să se ciocnească protonii unii de alţii cu energii nebănuite. Cele două fascicule de protoni au atins 99% din viteza luminii şi au avut o energie de 7 trilioane de electron-volţi = 7 TeV

(1 electron-volt = 1,6 x 10 -19 J).

Este cea mai mare energie obţinută pe Pământ pentru un fascicul de particule şi proiectul are în vedere chiar dublarea ei la 14 TeV.
Şi chiar dacă fizicienii au reuşit să recreeze condiţiile care ar fi existat imediat după Big-Bang, iată că încercarea lor nu a dus la sfârşitul lumii, cum s-au speriat unii pământeni. Este doar un experiment pentru a înţelege cum s-a format Universul şi cum a evoluat el în primele secunde.
Niciun comentariu: