I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

20.4.10

Eclipsele anului 2010
M-au întrebat elevii mei ce eclipse vor avea loc în anul 2010. Am căutat şi am aflat lucruri nu tocmai îmbucurătoare. Spun acest lucru pentru că eclipsele de orice fel sunt mereu un spectacol astronomic care nu trebuie ratat dacă acest lucru ar depinde numai de noi, dar în România nu vom avea parte curând de o eclipsă totală de Soare. Secolul trecut a avut 2 eclipse  totale de Soare, în 1961 şi 1999 (pe cea din 11 aug. 1999 am văzut-o foarte bine), iar în secolul acesta  nu va fi nici o eclipsă de Soare totală, ci printre altele parţiale va fi una aproape de totalitate (99%) abia în 3 sept 2081.  
Vă doresc viaţă lungă să o puteţi vedea!


Prima eclipsă din an a fost eclipsa inelară de Soare care s-a produs în 15 ianuarie. Pentru că Luna era la apogeu (cel mai departe de Pământ) ne apărea mai mică decât de obicei şi nu acoperea tot discul Soarelui, lucru ce face să se producă acest tip ce eclipsă inelară. Din Soare se mai vede un inel subţire în jurul Lunii.


Eclipsa din 15 ianuarie filmată din sudul Indiei.


Eclipsa parţială de Lună din 26 iunie 2010 va dura 2 ore şi 40 de minute şi se va vedea din Asia şi din cele două Americi.

Eclipsa totală de Soare din 11 iulie 2010 va dura 5 minute şi 20 de secunde în faza maximă şi va fi vizibilă din Pacificul de Sud, Insula Paştelui, Insulele Cook, alte insule izolate şi în sudul statelor Chile şi Argentina.
Aveţi aici o hartă interactivă să vedeţi traseul umbrei Lunii. Altă animaţie.

Eclipsa totală de Lună din 21 decembrie 2010 va dura 1 oră şi 28 de minute şi va fi vizibilă foarte bine din America de Nord. Din Europa se va vedea ultima parte a eclipsei, iar asiaticii vor vedea Luna răsărind deja eclipsată (interesant). Dacă europenii vor să vadă toată eclipsa ar trebui să se deplaseze în Scandinavia, mai la nord, deci.

În tabel sunt trecute toate eclipsele de Soare pe durata a 5 000 de ani, din anul 2000 î.e.n. până în anul 3000.


Niciun comentariu: