I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

4.11.09

PRINTRE STELE...sondele VOYAGER

O aranjare favorabila a planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, care se intampla o data la 175 de ani, a facut posibil proiectul Voyager, prin care s-a urmarit sa se studieze aranjarea acestor planete in spatiu, sondele spatiale putand trece pe rand pe langa fiecare planeta. Prin apropierea de o planeta, viteza sondei crestea, si astfel, aceasta castiga energie sa-si continue drumul spre urmatoarea planeta. Aceasta tehnica a fost demonstrata de NASA in alte misiuni anterioare lui Voyager si din care s-a constatat ca zborul propriuzis dureaza mai putin tocmai datorita corpurilor masive presarate in spatiu (planete, eventual) care accelereaza sonda spatiala..
Sondele Voyager 1 si 2 au fost lansate in septembrie si august 1977 si sunt obiecte facute de om care, in acest moment, se afla cel mai departe de Pamant. In cei peste 30 de ani au avut timp sa paraseasca sistemul solar , sa treaca de zona de influenta magnetica a Soarelui (zona numita heliosfera) si sa ajunga intr-o zona unde influenta Soarelui este foarte mica sau deloc, adica in spatiul numit interstelar.
Desi se spera ca cele 2 sonde gemene sa reziste 5 ani in spatiu la viteza de 17 km/s, in 2007 ele au implinit 30 de ani de la lansare si inca mai transmit date din afara sistemului solar, de care se tot departeaza. Scopul initial era sa fie trimise in planul eclipticii si sa observe planetele mai departate : Jupiter si Saturn. Cele doua sonde au trecut de multa vreme pa langa tintele avute in vedere si inca mai transmit date din spatiul pe care il strabat.


Voyager 1 , lansat la 5 septembrie 1977, este un robot de 722kg ;
- a trecut pe langa Jupiter la distanta de 4,89 raze Jupiter in martie 1979;
(raza lui Jupiter = 71 398 km)
- a trecut pe langa Saturn la distanta de 3,09 raze Saturn in noiembrie 1980,
(raza lui Saturn = 60 330 Km), iar acum se afla la peste 108 U.A. departare de Soare.

Voyager 2, lansat inaintea lui V1, la 20 august 1977, este identic cu primul, dar are un alt traseu:
- la 9 iulie 1979 a trecut la 10,11 raze Jupiter pe langa Jupiter,
- la 26 august 1981 a trecut la 2,67 raze Saturn pe langa Saturn,
- la 24 ianuarie 1986 a trecut la 4,19 raze Uranus de planeta Uranus
(raza Uranus = 25 559 Km)
- la 25 august 1989 a trecut la 1,18 raze Neptun de planeta Neptun
(raza lui Neptun = 24 760 Km). Acum este la aprox. 88 U.A. de Soare. Este de asteptat ca Voyager sa trimita semnale pana in 2025 cand i se vor consuma bateriile nucleare.

Cateva din rezultatele stiintifice obtinute in misiunile Voyager.
1. Datele trimise in iulie 2008 arata ca heliosfera are o forma alungita, datorita vantului stelar (un flux de particule ce provine de la stelele din galaxie). Fotografia nu este reala, ci desenata de un artist plastic.
2. descoperirea magnetosferelor lui Uranus si Neptun, mult inclinate fata de axele de rotatie ale planetelor.
3. au descoperit alti 22 de sateliti naturali: 3 ai lui Jupiter, 3 ai lui Saturn, 10 ai lui Uranus, 6 ai lui Neptun.
4. Pe satelitul Io (Jupiter) a descoperit vulcani activi, iar pe Triton (Neptun) a descoperit gheizere si atmosfera.
5. Jupiter, Saturn si Neptun au aurore polare.
6. s-au descoperit inele si la Jupiter si Uranus si multe altele la Saturn.
7. Pe Neptun, considerat foarte rece, s-au descoperit furtuni atmosferice, acolo unde se presupunea ca nu pot exista.
8. Lui Jupiter i s-au facut peste 33 000 de fototgrafii.

Obs. In afara de sondele Voyager, NASA a lansat inainte de acestea alte 2 sonde Pioneer 10 si 11, in anii 1972 si 1973 tot cu scopul de a parasi sistemul solar. Aceste aveau atasate cate o placuta pe care erau cateva semne despre cei care le-au trimis in spatiu: oamenii.

Daca niste fiinte inteligente extraterestre vor ajunge in posesia acestor sonde, vor gasi la bordul lor mai multe semne trimise de pamanteni si care sa-i ajute sa inteleaga ce fel de fiinte suntem noi. Acestea sunt inregistrate pe un disc de aur ce cuprinde poze, sunete si salutari de pe Pamant, acoperit cu un alt disc de protectie, tot din aur.
- 117 poze cu oameni facand diferite activitati, plante, animale, dar si desene cu sistemul solar,
- salutari exprimate in 54 de limbi,
- sunete : furtuna, vulcan erupand, tren, racheta, animale, unelte in timpul lucrului, o mama sarutandu-si copilul care plange.
Le puteti vedea si auzi daca apasti pe cuvintele scrise cu rosu.


Niciun comentariu: