I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

22.11.08

CERUL DE TOAMNAIn serile de toamna cerul este dominat de patratul constelatiei PEGAS, care ocupa o suprafata mare spre sud dupa jumatatea lui noiembrie si dupa ora 21. Cele patru stele ce marcheaza colturile patratului sunt moderat de luminoase, dar ele inchid o arie mare, usor de observat. Patratul lui Pegas este ca o cheie de bolta pe cerul de toamna, emblema acestuia, de la care se pot identifica si observa multe constelatii si stele invecinate. In partea dreapta si mai sus se afla triunghiul de vara, format din stelele Deneb, Vega si Altair. Intre patrat si Steaua Polara se afla W-ul constelatiei Cassiopeia, iar spre sud se poate gasi steaua Fomalhaut din constelatia Pestele Austral, poate mai greu de zarit la latitudini mari.

O linie trasata deasupra Cassiopeiei va conduce la steaua CAPELLA din constelatia Auriga, stea emblematica pentru cerul de iarna.
Pegas, sau calul inaripat, este constelatia asociata marelui patrat de stele : αMarkab = coama calului, βScheat = picior, γAlgenib=aripa, αAndromeda(Sirrah sau Alpheratz,cum e numita, mai nou) = mijlocul. Se pare ca Andromeda si Pegas formau o singura constelatie, dar dupa ce a fost taiata, calul e doar jumatate, iar una din stelele patratului face parte din Andromeda (Sirrah). Se presupune ca pe vremea mesopotamienilor (mileniul V, I.C.) axele patratului coincideau cu axele solstitiilor si echinoctiilor. Mesopotamienii vedeau in acest patrat armonia Universului. Intre timp axele s-au modificat.
In mitologia greaca Pegas s-a nascut din sangele Meduzei ucise de Perseu.
Meduza Gorgona, mama lui Pegas, a fost in tinerete faimoasa prin frumusete, dar mai ales prin parul ei lung. Cel care i-a rapit virginitatea a fost Poseidon, zeu al marilor dar si al cailor. Din nefericire pentru Meduza lucrul s-a intamplat in templul Atenei, care, furioasa, a transformat părul meduzei in şerpi, iar bărbatii care o priveau se pietrificau.
Cand Perseu a taiat capul Meduzei, Pegas a tasnit din corpul acesteia, numele Pegas venind de la cuvantul grecesc “pegai”= a izvorî, a ţâşni ca apa. Odata nascut, Pegas a zburat de langa corpul mamei sale si, dupa ce a apartinut o vreme lui Belerofon, mai tarziu a fost slujitor al zeilor si muzelor in Olimp. Este considerat simbol/izvor al inspiratiei poetice.
Perseu era un erou legendar, fiul lui Zeus și al lui Danae, fiica regelui Argosului. Pentru că un oracol prevestise că Perseu își va omorî bunicul, regele Argosului îi trimite pe amândoi pe ape , cu scopul sa-i piardă. Perseu creștea și devenea un tânăr frumos și curajos, dar pretendenții la mâna mamei sale vedeau o piedică în fiul acesteia. De aceea a fost trimis să se bată cu una din gorgone, Meduza. Când el revenea victorios cu capul meduzei într-o mână a întâlnit-o pe Andromeda legată de Nereide de stâncă și așteptându-și călăul, monstrul din ape. De aici povestea lui Perseu este aceeași cu a Andromedei cu care se căsătorește.
De aceea cele trei constelatii se intrepatrund pe cer.

Niciun comentariu: