I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

7.3.16

Eclipsa totală de Soare

Am văzut eclipsa totală de Soare de la Călărași, orașul meu natal, în august 1999. Am făcut și câteva poze. Și autorul acestui articol s-a deplasat la Călărași să vadă mai bine spectacolul ceresc pentru că acolo se anunțase timp frumos.
  După calculele acestui vânător de eclipse, ”eclipse-chaser”, "în decursul a 4500 de ani, între 1500 îH şi 3000 dH, din zona Bucureştiului se pot observa doar 13 eclipse totale de Soare. Destul de rar nu-i aşa?” 
Sfatul meu este să nu așteptați zeci sau sute de ani să vedeți acest spectacol. Căutați-l și mergeți să-l vedeți, pe uscat sau pe mare, în Europa sau aiurea. Nu veți regreta.

Poate anul acesta nu aveți bani să mergeți să vedeți eclipsa din 
 9 martie, care va dura 4 minute și 9 secunde în faza de totalitate, pentru cei din Sulawesi. E vizibilă din estul Asiei, în Australia, Borneo, Sulawesi, Oceanul Pacific. 


http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEplot/SEplot2001/SE2016Mar09T.GIF

Later edit. Eclipsa din Micronezia s-a putut urmări în direct între orele 1-3 noaptea pe canale specializate de  transmisie.

Poate vă gândiți la o excursie în anii următori.
 Din România veți vedea o eclipsă aproape totală (90% acoperire disc solar) abia în 3 sept 2081 la ora 10:57:07. 
Eclipsele de Soare din secolul 21 sunt date în acest tabel.


Niciun comentariu: