I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

3.11.07

BISTRIŢA - CETATE MEDIEVALĂ - BISTRITZ


Transilvania=cuvant atestat de la 1075=trans-peste, dincolo si silva-padure, avea in evul mediu 7 cetati importante, printre ele şi Bistriţa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Transylvanian_Saxons

În anul 1465 cetatea avea 18 turnuri şi bastioane aparate de meştesugarii oraşului grupati în bresle. Fiecare breslă avea în grijă un turn de apărare. În această perioadă Bistriţa devine unul din cele mai importante oraşe din Transilvania alaturi de Braşov, Sighisoara şi Sibiu.

Din cetate au mai rămas unele bucăţi din zid pe strada Dogarilor şi în Piaţa Unirii. Deasemenea a rămas în picioare unul din turnurile de apărare, Turnul Dogarilor. Zidul cetatii din care face parte si turnul a inceput sa fie construit la 1465, in 20 de ani a devenit functional, dar s-a finalizat in anul 1546, cand avea o inaltime de 10 metri si o grosime de 2m. Era inconjurat de un sant de aparare cu o adancime de 3m plin cu apa printr-o ramificatie din raul Bistrita . Tot atunci, din loc în loc, au fost amplasate nu mai puţin de 18 turnuri şi bastioane de apărare, edificii ridicate pe cheltuiala breslelor. Printre acestea de reţinut sunt : turnul rotarilor, dogarilor, frânghierilor, tâmplarilor, aurarilor, măcelarilor, şelarilor, fierarilor, croitorilor. Conform prescripţiilor din tratatele de artă militară, turnurile trebuiau să fie suficient de apropiate pentru a se apăra reciproc, şi în acelaşi timp, fiecare trebuia rămână o citadelă, o fortificaţie independentă. Singura latură pe traseul căreia nu s-a socotit necesară adăugarea de turnuri a fost latura de vest, protejată de bastioane puternice ale celor două porţi: Poarta Ungureasca şi Poarta Spitalului.

Niciun comentariu: