I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

5.10.14

Spațiul îți arată drumul - Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic TEMA de anul acesta: ”Space: Guiding Your Way”


În fiecare an, începând din anul 1999, săptămâna 4 – 10 octombrie este marcată ca săptămâna mondială a spațiului cosmic. Evenimentul a crescut în amploare an de an, tot mai multe instituții de cultură din întreaga lume desfășurând activități de cunoaștere a spațiului cosmic pentru publicul larg. Totodată, evenimentul își propune să popularizeze beneficiile aduse omenirii de explorarea și cunoașterea spațiului cosmic.


Săptămâna mondială a spațiului cosmic (World Space Week) de anul acesta are ca temă ”Spațiul îți arată drumul”, Space: Guiding Your Way”, și atrage atenția asupra importanței sateliților de navigare GPS (Global Positioning Satellite). Aceștia folosesc unde radio, asemănătoare cu lumina, și pot să transmită informații în timp scurt unui corp mobil de pe sol pentru ca acesta să găsească o locație dorită cu o precizie foarte bună (de câțiva metri).


Primii sateliți de navigație au fost lansați de SUA (GPS) și Rusia (GLONASS) după anul 1970 și aveau scop exclusiv militar. Mai târziu, după anul 1995, aceștia au început să fie folosiți și în scopuri civile cu o bună precizie.

Sistemul american (GPS) are în prezent 32 de sateliți, mai vechi sau mai noi, care au acoperit întreg pământul încă din anul 1995 și a devenit cel mai utilizat sistem de navigare din lume. (În imagine, un satelit GPS expus la Muzeul Spațial din San Diego).


 Sistemul rusesc (GLONASS) are 24 de sateliți în prezent, acesta având de suferit după dezmembrarea URSS, dar a revenit după 2011 sub administrația Rusiei, de asemenea cu o acoperire globală, fiind o alternativă la sistemul american. A treia generație de sateliți GLONASS, GLONASS K, au un timp de viață estimat la 10 ani și o masă  de 750 de kilograme, față de predecesorii lor cu un timp de viață de 7 ani și masa de 1450 de kilograme (GLONASS M).
În imagine este GLONASS K.

În prezent, pentru că SUA nu pune la dispoziția altor țări sistemul propriu cu o precizie foarte bună, Europa și-a dezvoltat propriul sistem și în 2011 a lansat primii patru sateliți GALILEO (GNSS - Global Navigation Satellite System) sub patronajul UE și Agenției Spațiale Europene, ESA, sistemul european fiind construit doar pentru scopuri civile, spre deosebire de cel american, care are scopuri preponderent militare. Proiectul GALILEO va avea 30 de sateliți până în anul 2019. Un satelit are un timp de viață estimat la 12 ani și o masă de 675 Kg. În acest program România își va lansa propriul satelit în 2015, numit IRINA, după numele fetiței care a câștigat premiul I la concursul de desene inițiat de UE, The Galileo Children's Drawing Competition.  

 
Desenul Irinei, România.
        În mod normal pentru determinarea poziției unui corp în spațiu sunt necesare trei coordonate (dimensiuni), deci trei sateliți. Dar pentru a mări precizia, sistemele de navigație prin satelit folosesc patru sateliți. Pentru a putea fi ghidat prin satelit, corpul (vehicul sau persoană) are nevoie de un receptor, care poate fi un laptop, o tabletă, un smartphone etc. Între receptor și emițător (satelit) semnalul se deplasează cu viteza luminii în vid, 300 000 Km/s. Sateliții de navigație sun plasați pe orbite de medie altitudine deasupra Pământului, la aproximativ 20 000 Km. Spre comparație, Stația Spațială Internațională este la 400 Km deasupra Pământului, iar Telescopul Hubble la 550 de Km, deci pe orbite joase.

Cele mai cunoscute sisteme satelitare și distanțele față de Pământ. (1 milă terestră = 1,6 Km) sunt date în desenul de mai jos.

În prezent Sistemul de navigare prin satelit, Global Navigation Satellite System (GNSS), are numeroase aplicații practice:
 •  pentru automobile, unde pe un ecran apare harta și informații despre locație, viteză direcție și străzi (vecinătăți);
 •  pentru avioane, unde sistemul de navigare este conectat la pilotul automat;
 •  pentru vapoare și nave care se deplasează pe lacuri, mări și oceane din întreaga lume;
 •  pentru mașinile grele folosite în agricultură pentru suprafețe întinse, unde se afișează harta cu felul terenului și alinierea rândurilor;
 •  pentru cicliști în cursele cicliste, unde aceștia își pot planifica traseul înainte de plecarea în cursă;
 •  pentru alpiniști sau simpli pietoni în orașe și sate sau în locuri izolate, pentru a-și determina poziția la un moment dat;
 •  pentru navele spațiale sistemul GNSS le permite determinarea orbitei cu o precizie mare, andocări (cuplaje) cu alte sisteme satelitare  cum ar fi Stația Spațială Internațională sau telescopul Hubble.
 •  pentru supravegherea unor clădiri sau drumuri în construcție;
 •  pentru diferite măsurători în geografie, geodezie, geologie, arheologie, seismologie, generând hărți în 3D asupra locurilor cercetate;
 • pentru operațiuni de salvare  și urgențe medicale;
 •  pentru previziuni meteorologice;
 •  pentru rețele de socializare etc.

Niciun comentariu: