I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

2.10.11

Ploaie de stele: DRACONIDE

 Vedeţi şi postarea despre comete şi meteoriţi.

Cometa  21P/Giacobini–Zinner  a fost descoperită în anul 1900 şi este o cometă periodică, adică ne vizitează periodic, şi ea face acest lucru o dată la aproximativ 6 ani. La începutul lui octombrie 2011, cometa este cel mai aproape de noi şi putem vedea fragmente din ea care sunt atrase de câmpul gravitaţional al Pământului şi care ne apar pe cer ca urme luminoase, aşa numiţii meteori sau ploaie de stele. Aceste fragmente nu ajung pe Pământ, fiind foarte mici, dar ard în atmosferă şi noi le vedem ca "stele căzătoare" sau "ploaie de stele".
Pentru că meteorii par să vină din constelaţia Dragonul au fost numiţi Draconide.
(Faceţi clic pe poză pentru a vedea mai bine).Pentru a vedea Draconidele trebuie să găsiţi un loc ferit de lumină, să priviţi deasupra capului, să vă luaţi ca repere Carul Mare şi constelaţia Cassiopeia (e ca un W), iar Dragonul formează cu acestea un triunghi, aşa cum v-am arătat în poză. Specialiştii estimează că, la momentul maximului curentului (sâmbătă, 8 octombrie, ora 20-21) s-ar putea vedea un meteor pe minut din cauza faptului că va fi aproape Lună plină, deci un cer nu tocmai negru. E cam puţin, dar poate aveţi noroc să vedeţi şi atât. Succes în observarea Draconidelor!

Niciun comentariu: