I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

16.5.10

Naveta ATLANTIS - la pensie
În 14 mai Atlantis şi-a început ultimul zbor înainte de a fi retrasă din activitate. NASA a anunţat că 2010 este ultiml an în care flotila spaţială va mai funcţiona (nu mai au finanţare de la bugetul statului). Rând pe rând, navetele spaţiale se retrag în hangare după lunga lor activitate: Atlantis are 32 de zboruri la activ, Discovery-39, Endeavour-25.
Telescopul HUBBLE a fost vizitat în mai 2009 de Atlantis, vezi aici, pentru a prelungi viaţa telescopului şi a monta câteva instrumente în plus.

Alte zboruri de alimentare cu materiale sau de transport echipaje pentru Staţia Spaţială Internaţională se realizează cu rachete Arianne (Franţa) sau Soyuz (Rusia), unele din ele fără echipaj.

Să le dorim aterizare uşoară celor de pe Atlantis după cele 12 zile cât va dura ultima misiune a navetei, STS-132.

.

Niciun comentariu: