I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

26.2.10

VÂNĂTORII DE FURTUNI (SOLARE)
PAGINA PROGRAMULUI

Furtunile solare au implicaţii asupra sistemelor noastre de comunicare şi sunt un real pericol pentru navele cosmice trimise în spaţiu şi pentru reţelele electrice, producând pene de curent ce pot duce la haos.
Activitatea solară are un maxim la fiecare 11 ani şi următorul maxim va fi in 2012, an considerat de unii ca unul catastrofic. Nu va fi aşa, pentru că furtuni solare cu maximum de intensitate s-au petrecut de când a apărut Soarele, o dată la 11 ani, şi iată că viaţa pe Pământ nu a dispărut, ba chiar a fost stimulată de radiaţiile solare intense. Iată un grafic ce arată activitatea solară din ultimii 200 de ani. Se văd maximele de activitate din 11 în 11 ani.

Dar, cu cât vor fi mai mulţi oameni care vor urmări ce se întâmplă pe Soare, cu atât vor fi descoperite mai multe furtuni solare şi oamenii de pe Pământ vor şti ce măsuri să ia şi în timp util.
În prezent, NASA are o pereche de sateliti, doi ochi fixaţi continuu asupra Soarelui, şi care se rotesc în jurul acestuia cu scopul de a vedea cât mai mult din ce se întâmplă acolo. Dar doi ochi nu sunt suficienţi pentru a cuprinde imensitatea soarelui şi atunci a fost propus programul solarstormwatch, program la care să participe şi publicul larg şi care face parte dintr-un program mai amplu de cunoaştere a Universului, numit Zooniverse şi care se vrea un program de ştiinţă online. La acest program s-au înscris astronomi amatori de pretutindeni, dar se poate înscrie oricine vrea să urmărescă acest subiect legat de Soarele nostru. Mă voi înscrie şi eu.

Un film interesant cu o muzică pe măsură...

Niciun comentariu: