I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

10.3.09

CINE VA STINGE LUMINA ȘI DE CE...

Stire preluata din ziarul Cotidianul
Pe 28 martie, oamenii din 1.000 de oraşe ale lumii vor stinge lumina timp de o oră în semn de solidaritate împotriva schimbărilor climatice. România se va alătura pentru prima dată acestei campanii globale, prin şapte oraşe.
Administratorii clădirilor emblematice din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Botoşani, Tulcea, Braşov şi Cluj-Napoca vor fi îndemnaţi de primăriile locale să apese pe întrerupător pe 28 martie, între orele 20.30-21.30, la unison cu sute de milioane de oameni din întreaga lume, militând astfel pentru lupta împotriva încălzirii globale.
Campania „Earth Hour” a fost lansată luni, la Hotel Intercontinental din Bucureşti, de către WWF Programul Dunăre-Carpaţi, în prezenţa Ambasadorului Marii Britanii în România, Robin Barnett, şi a parlamentarului european Daciana Sârbu.
Casa Poporului, în beznă timp de o oră
„Suntem cu toţii vinovaţi. Câţi dintre cei prezenţi aici pot spune că nu au lăsat cel puţin o dată lumina aprinsă fără să fie necesar sau nu au uitat să oprească televizorul, nu numai irosind energie, ci şi bani?”, s-a pronunţat Robin Barnett, care a îndemnat companiile şi pe cetăţenii români să devină adepţii regulii celor trei R: reduce, refoloseşte, reciclează.
„Este foarte interesant că atunci când povesteşti că este mai bine să nu consumi, oamenii încep să se mire foarte tare, ceea ce mă face să mă gândesc că românii sunt o naţie foarte bogată. Noi ne permitem să lăsăm apa să curgă, ne permitem să lăsăm curentul să ardă în casă, indiferent dacă avem nevoie de el sau nu, ne permitem să lăsăm aparatele în priză chiar şi o săptămână-două dacă suntem plecaţi de-acasă, ceea ce înseamnă că suntem foarte bogaţi şi nu ne arde la buzunare acest lucru”, şi-a dojenit concetăţenii şi Zoli Toth, liderul formaţiei Sistem.
Pentru a trage un semnal de alarmă faţă de aceste practici, organizatorii campaniei pentru România s-au asigurat că primăriile din cele şapte oraşe vor promova stingerea luminilor în cât mai multe clădiri publice simbolice. În Bucureşti, de exemplu, pe 28 martie, luminile unor clădiri precum Casa Poporului, Ateneul, Muzeul Naţional de Artă, Cercul Militar şi Opera nu vor mai pâlpâi timp de oră.
Totodată, Astroclubul Bucureşti le va arăta curioşilor o serie de corpuri cereşti ce nu pot fi observate în mod normal din cauza iluminaţiei foarte puternice din Capitală, care va fi diminuată prin stingerea luminilor de la Palatul Parlamentului.
„Earth Hour” a fost organizat pentru prima oară de filiala WWF din Australia, în 2007, la Sydney, când 2,2 milioane de oameni şi companii au stins luminile timp de o oră. Un an mai târziu, evenimentul a devenit global, implicând 50 de milioane de oameni din 35 de ţări şi construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco sau Colosseum-ul din Roma. Pentru anul acesta, „Earth Hour” îşi propune să implice un miliard de oameni din peste 1.000 de oraşe.
Completare:
Pentru un astronom amator evenimentul este important pentru ca, daca e o seara cu cer senin, poate vedea cerul in conditii mult mai bune decat atunci cand e deranjat de luminile orasului. Poate va ganditi unii dintre voi sa expoatati aceasta oportunitate...


Un comentariu:

Elena Năstase spunea...

Pentru ca evenimentul s-a suprapus peste un mare meci de fotbal (in care Romania a pierdut, ca de obicei...) si pentru ca in oras n-a fost cerul senin, nu am putut putut vedea stelele, chiar daca primaria ar fi dat curs cererii mele de a stinge becurile de pe strada unde se afla scoala nostra. O trec si pe aceasta la "alte dezamagiri"...