I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

3.2.09

NE "LOVESTE" COMETA...

Cometa LULIN

Cometa Lulin, sau C/2007 N3, este o cometa neperiodica, adica se misca pe o curba deschisa (parabola) si nu pe o elipsa care sa aiba Soarele intr-unul din focare. A fost descoperita de Ye Quanzhi (China) si Lin Chi-Sheng (Taiwan) de la Observatorul Lulin, (Nantou, Taiwan). Va avea maximul de stralucire in 24 februarie 2009, cand magnitudinea ei va fi intre +4 si +6. Va fi observata langa Saturn in 24 februarie, langa steaua Regulus din Leu in 28 februarie, iar in 12 mai 2009 va trece pe langa cometa Cardinal. La inceputul lunii se va afla in constelatia Libra, iar in 15-16 februarie va trece pe langa steaua Spica din constelatia Fecioara. Este o cometa neobisnuita pentru ca se misca in directie opusa planetelor si de aceea pare ca se misca foarte repede. Ar fi usor de observat printr-un binoclu 10x50 mm, iar in a doua jumatate a lui februarie s-ar putea vedea spre dimineata si cu ochiul liber pe un cer negru (undeva departe de orase). Se considera ca un cer este negru daca vezi toate stelele din Ursa Mica.

Cometa are o coada scurta si greu vizibila, dar are si o anticoada, din cauza geometriei sale orbitale.
"My retired eyes still can't see it," says Jack Newton of Arizona, "but my 14-inch telescope picked it up quite nicely." He took this picture on Feb. 1st. (poza de sus)

Am insemnat mai jos cateva din locurile unde poate fi vazuta cometa in aceasta luna, la orele diminetii, cu cateva puncte de reper. (clic pe poza pentru a vedea mai bine). Ar fi bun un binoclu.Cometa Lulin, galerie foto.

2 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

interesante lucruri. si mai ales frumos prezentate!

Elena Năstase spunea...

Ma bucur ca ti-a placut. Spor in tot ce faci!