I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

24.8.08

CAT TIMP AM CALATORI PANA LA CEA MAI APROPIATA STEA?

Multi s-au intrebat daca in timpul vietii pot calatori sa ajunga pe alte stele...Unele raspunsuri sunt simple, altele sunt de domeniul SF.


Cea mai rapida nava trimisa in spatiu este New Horizons (2006), care calatoreste cu 16,5 Km/s (58 000 Km/h), ( viteza de lansare necesara sa paraseasca sistemul solar) si are ca tinta pe pitica Pluto (POOR PLUTO) si lunile sale, Charon, Nix si Hydra, care sunt atat de departe de noi, ca abia avem cateva poze frumoase in care apar. Cu aceasta nava ajungem pe Luna in mai putin de 8 ore si 35 de minute, fata de 3 zile, 3 ore si 49 de minute, cat le-a trebuit astronautilor de pe Apollo 11 in anul 1969. Misiunea, de lunga durata, va fi cel mai aproape de Pluto la 14 iulie 2015, dar nava nu va putea incetini sa ne arate mai mult din ce va intalni la acea data. Dupa aceasta data, nava isi va continua zborul spre lumea inghetata a centurii Kuiper. La inceputul lui 2007 nava atrecut aproape de Jupiter, la 8 iunie 2008 a trecut orbita lui Saturn, iar la 18 Martie 2011 va intersecta orbita lui Uranus. (vezi desenul alaturat si pagina web)NASA a mai trimis doua misiuni cu scopul de a calatori spre marginile sistemului Solar: Voyager (lansata in 1977, a iesit din sistemul Solar) si Pioneer (1973).
Ce stea ati alege pentru calatorie? Soarele este cea mai apropiata stea de noi, dar noi nu-l percepem asa, pentru ca prea ne-am obisnuit cu el...
Deci, m-as gandi la Proxima Centauri, care face parte dintr-un sistem de trei de stele, numit Alpha Centauri. Proxima este la 4,22 ani-lumina departare de Pamant, este mai izolata de celelate doua, cea mai stralucitoare fiind Alpha Centauri, care da nume grupului, aflat la 4,37 ani-lumina de noi. Proxima este mai estompata decat suratele ei si da mai putina energie comparativ cu Soarele nostru, de unde ipoteza ca ar putea avea planete care sa sustina viata, la fel ca Pamantul.
Nu ma mai refer la posibilitati de calatorie care in urma cu zeci de ani erau privite ca fanteziste si care au devenit intre timp realitate, o realitate depasita acum de noile tehnolgii si descoperiri.
Daca as calatori cu o nava Voyager pana la Proxima Centauri, cu viteza constanta de 60 000 Km/ora, mi-ar trebui 76 000 de ani, adica peste 2 500 de generatii, sa parcurg cei 4,3 ani-lumina...Deci, aceasta viteza este inadmisibil de mica pentru scopul propus.


Dupa descoperirea energiei nucleare a fost lansata ideea construirii unui propulsor nuclear.
Proiectul ORION a fost propus in anul 1947, iar in 1958 ideea a fost dezvoltata in scopul construirii unui vehicul spatial. In 1963 proiectul a a fost abandonat datorita deseurilor radioactive ce s-ar arunca in spatiu. Daca s-ar construi un astfel de vehicul, ar putea avea viteza 5 % din viteza luminii, adica 54 000 000 Km/ora. Cu un astfel de vehicul mi-ar trebui 85 de ani sa strabat cei 4,3 ani-lumina pana la Proxima Centauri, ceea ce nu este deloc de neglijat...Poate copiii copiilor copiilor... nostri. Asta e sigur.Yakko's Universe Song

Niciun comentariu: