I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only like a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me...Nu ştiu cum mă văd alţii, dar eu mă văd ca un băieţel care se joacă pe o plajă cu nisip şi uneori găseşte o pietricică mai frumoasă în timp ce oceanul adevărului se întinde nemărginit şi nedescoperit în faţa mea/lui...Din "Memorii", sir ISAAC NEWTON.

FĂ-ŢI TIMP ŞI PRIVEŞTE CERUL...NU VEI REGRETA...VEI VEDEA MEREU CEVA NOU...

23.5.08

Clustere de galaxii. Unde ne aflăm în Univers...Galaxiile sunt aglomerări de stele, praf si gaz, ţinute împreuna de gravitaţie. Galaxiile sunt împrăştiate prin univers. Diametrul unei galaxii variază între câteva mii şi jumătate de milion de ani-lumină. Galaxiile mari pot avea mai mult de un miliard de miliarde de stele, iar cele mici câteva miliarde.
Astronomii au fotografiat milioane de galaxii, prin telescop. Se estimează că în universul vizibil există în jur de 100 miliarde de galaxii.
Există 2 tipuri de galaxii: eliptice şi spirale. Toate galaxiile spirale se rotesc; şi unele dintre galaxiile eliptice pot să se rotească, dar mult mai încet.
Calea Lactee (Calea Laptelui, Calea sau Drumul Robilor), este o galaxie spirală cu centrul la 26.000 de ani lumina de noi, iar privită din lateral ne apare ca un disc. Pe unul din braţe se află Soarele.Se roteşte cu o perioadă de 225 milioane de ani în jurul centrului său. Calea Lactee este o galaxie gigantică având masa de circa 1000 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi un diametru de aprox. 100 000 de ani lumină. Conţine între 200 şi 400 de miliarde de stele. Într-o reprezentare la scară, dacă galaxia ar avea un diametru de 130 de Km, atunci Sistemul Solar ar fi de numai 2 mm lărgime. Cum noi locuim în această galaxie, ne e imposibil să o vedem în întregime, dar, se pare că forma ei seamănă bine cu cea a Andromedei (M31), un alt gigant de stele, cel mai apropiat de noi.

Iată o reprezentare în 3D a Căii Laptelui.

Împreună cu alte galaxii (în total 30), formează Grupul Local de galaxii, Andromeda fiind cea mai apropiată de noi, la 2,9 milioane ani-lumină depărtare.
Mai multe galaxii formează un cluster, iar mai multe clustere formează un supercluster.

Calea Lactee împreună cu Grupul Local de galaxii din care face parte aparţine unui supercluster numit VIRGO. Acesta este o mare aglomerare de galaxii ce domină Universul nostru vizibil şi care se află cel mai “aproape” de noi, la 50-70 milioane de ani lumină.
(1 an lumină este unitate de măsură pentru distanţă şi măsoară distanţa parcursă de lumină într-un an).
Superclusterul Virgo conţine aproximativ 2000 de galaxii, iar M87=NGC 4486, M86=NGC 4406 şi M84=NGC 4374 sunt 3 dintre galaxiile cele mai mari şi mai luminoase şi care se află în inima acestuia.

Niciun comentariu: